Menu

Електричний автобус Proterra встановив світовий рекорд, пройшовши 1100 кілометрів за одну добу

Электрический автобус Proterra установил мировой рекорд, пройдя 1100 километров за одни сутки


Автобуси, які пересуваються за рахунок електричної енергії, є одним з найбільш перспективних видів транспорту для пасажирських міжміських перевезень, які в майбутньому замінять автобуси з димними дизельними двигунами і двигунами, що працюють на зрідженому природному газі. Але, на жаль, поки ще такі автобуси відчувають багато труднощів, як і інші види електричного транспорту. Невелика дальність їх пересування на одному заряді акумуляторних батарей обмежує область їх використання тільки міським середовищем, там, де маршрути руху мають відносно невелику довжину і де досить просто розгорнути інфраструктуру пунктів підзарядки акумуляторів. Але така ситуація може незабаром змінитися завдяки технологіям компанії Proterra, втіленим у вигляді експериментального міжміського автобуса, який на останніх випробуваннях зміг подолати відстань трохи більше 1100 кілометрів (700 миль) за 24 години.

Автобус Proterra пересувався з середньою швидкістю 50 кілометрів на годину, що відповідає швидкості руху в міських умовах. У рух його приводила система високовольтних акумуляторних батарей і електродвигунів, а в салон автобуса був поміщений вантаж, що імітує вага пасажирів та їх багажу. Під час періодичних проміжних зупинок проводилася підзарядка акумуляторів автобуса, при якій використовувалася оригінальна система швидкої підзарядки, розроблена компанією Proterra.

Электрический автобус Proterra установил мировой рекорд, пройдя 1100 километров за одни сутки


Крім досить великий дистанції пробігу, найбільш вражаючим фактом стала енергетична ефективність електричного автобуса. Якщо перерахувати вартість енергії, витраченої на пересування, на вартість палива, то витрата електричного палива склав близько 8.7 літра на 100 кілометрів (27 миль на галон, mpg). Це у шість разів менше витрати автобуса з дизельним двигуном і в сім разів менше витрати автобуси з двигуном на природному газі.

"Проведені нами випробування є доказом того, що повністю електричні автобуси Proterra поєднують в собі дальність поїздки, зручність і універсальність звичайних автобусів з малою вартістю пересування при повній відсутності яких-небудь шкідливих викидів у навколишнє середовище" - розповідає Гарретт Микита (Garrett Mikita), президент компанії Proterra, - "І крім того, базою нашого електричного автобуса є шасі і кузов звичайного автобуса, які збираються на звичайних заводах, і в принципі, наша система може бути вбудована в будь-який автобус, незалежно від його виробника".

В даний час компанія Proterra планує розпочати дослідну експлуатацію декількох електричних автобусів на Південно-сході США, де проводяться підготовчі роботи зі створення мережі станцій проміжної підзарядки акумуляторів. Якщо дослідна експлуатація, яка є свого роду демонстрацією, пройде успішно, то, цілком ймовірно, технології компанії Proterra отримають широке поширення не тільки на території США, але і в інших країнах.

|