Menu

Компанія Volvo випускає на дороги Швеції сто автомобілів-роботів

Компания Volvo выпускает на дороги Швеции сто автомобилей-роботов


Люди готові до цього або ні, але самокеровані автомобілі-роботи рано чи пізно з'являться на дорогах практично у всіх країнах. Компенсуючи деяке відставання в цьому напрямі, компанія Volvo стає одним з автовиробників з світовим ім'ям, хто в числі останніх починає тестування власних автомобілів-роботів на дорогах загального призначення. І перші примірники таких автомобілів вже почали рух по дрогах біля міста Гетеборг, Швеція, а незабаром їх кількість досягне позначки у 100 одиниць.

Програма, яка отримала назву "Drive Me", проводиться в життя фахівцями компанії Volvo за сприяння кількох агентств федерального уряду, місцевих органів влади та окремих чиновників. Поїздки автомобілів-роботів, які були розпочаті минулого тижня, виробляються по ділянках доріг, загальною тривалістю близько 50 кілометрів, розташованих у приміській зоні.

Компания Volvo выпускает на дороги Швеции сто автомобилей-роботов


"Випробовувані автомобілі вже здатні самостійно дотримуватися обраної смуги руху, адаптувати швидкість руху до швидкості руху транспортного потоку, вливатися і залишати транспортний потік", - розповідає Ерік Коелинг (Erik Coelingh), технічний фахівець компанії Volvo, - "Програма "Drive Me" є дуже важливим кроком на шляху до нашої головної мети, коли автомобіль зможе пройти заданий маршрут абсолютно самостійно, без жодної участі людини в цьому процесі".

Компанія Volvo вже досить давно є значущим гравцем на полі створення "розумного" автомобіля, в активах компанії вже є ряд власних розробок, таких, як система комунікацій автомобіля з іншими автомобілями і навколишнього інфраструктурою, керування напрямком руху за допомогою магнітного поля і безліч інших технологій. У кінцевому рахунку, всі ці окремі технології будуть суміщені з іншими технологіями, які вже використовуються в серійних автомобілях. І це повинно допомогти компанії досягти своєї амбітної мети, яка полягає в повному усуненні до 2020 року можливостей виникнення дорожньо-транспортних пригод за участю будь-яких автомобілів Volvo.

Компания Volvo выпускает на дороги Швеции сто автомобилей-роботов


Першою моделлю, яка буде піддаватися процесу поетапної автоматизації, стане Volvo XC-90. Перший з таких автомобілів зійде з конвеєра вже в цьому році і на ньому буде встановлена система адаптивного круїз-контролю і система виявлення країв проїзної частини, які будуть пов'язані з елементами автоматичного управління, які зможуть впливати на рух автомобіля. У більш пізніх варіантах цих автомобілів з'явиться системи автоматичної підтримки швидкості і автономного водіння, які ще більше автоматизують процес водіння. І так буде продовжуватися до тих пір, поки автомобіль не виявиться в змозі повністю взяти на себе всі функції водіння в будь-який момент, коли людина вважатиме це доцільним для себе.

"Проводяться зараз на громадських дорогах випробування нададуть нам масу найцінніших даних про ситуаціях, які виникають постійно під час руху змішаного потоку автотранспорту" - розповідає Ерік Коелинг, - "Поки ми тільки працюємо над технічними і програмними засобами систем автоматичного водіння. Але в подальшій перспективі ми збираємося включити у всі ці кошти певну соціальну складову, яка зможе враховувати наявність на дорозі автомобілів, керованих людьми з різним темпераментом і складом характеру".



|