Menu

[Dev Story] Piano Classic HD PRO. Історія про нове життя старого піаніно

Нам пише Тимур Болычевцев.


[Dev Story] Piano Classic HD PRO. История о новой жизни старого пианино

Початком цієї історії можна вважати ті часи, коли ще не з'явилися айпади, а ваш покірний слуга розучував етюди Черні на старому піаніно «Акорд». Етюди давно забулися, але піаніно, треба сказати, стоїть на своєму колишньому місці.

З технікою Apple я познайомився в 2008 році з появою iPhone 3G. Вже тоді в голову прийшла думка використовувати тачскрін для «вилучення» звуків фортепіано в “похідних” умовах. Але невеликий екран не дозволяв грати з комфортом, і ідея була закинута.

Повернувся я до неї, коли змінилося не одне покоління айпадів - майже через п'ять років. До цього часу моя робота так чи інакше вже була пов'язана з мобільними додатками.

Піаніно в App Store знайшов ціле море, однак моє уникнула уваги ведмедя вухо в кожному чуло звук синтезатора. Претензії були до зручності управління. Тому взявся за створення свого - з педаллю та октавами!

Звуки

Роботу над додатком почав з купівлі конденсаторного мікрофона для запису звуків з інструменту. Вибір припав на Samson G-Track - непоганий варіант за цілком прийнятну ціну.

Читання мануалів, перетворення квартири в студію - і через тиждень всі ноти мого піаніно «Акорд» були записані.


[Dev Story] Piano Classic HD PRO. История о новой жизни старого пианино

Дизайн

Думаю, послуги фахівця з дизайну додатків обійшлися б в 3 000 руб за іконку, і, швидше за все, не менше 7 000 руб за інтерфейс для iPad. Але - щасливий володар програми Photoshop - дизайн я вирішив зробити сам.

Варіантів було безліч. Масштабування, прокрутка - всі перші проби істотно відрізнялися від фінальної версії. Ніяк не вдавалося відчути гру на цьому піаніно.

Робота велася уривками, у вільний час, тому до остаточного результату йшов недозволено довго - приблизно місяць.


[Dev Story] Piano Classic HD PRO. История о новой жизни старого пианино

Як вийшло - судити вам.

Програмування

Як тільки дизайн і семпли були готові, приступив до пошуків хорошого програміста. Написав ТЗ, підготував основу і опублікував проекти на біржах фріланса. Оскільки технічна реалізація здавалася мені нескладної, запланував укластися в два тижні і 10 тисяч рублів.

Перша спроба виявилася успішною лише наполовину - хорошого програміста я знайшов, але, на жаль, flash (обгорнутий в Adobe AIR) не міг забезпечити гідного якості звучання. З-за ресурсоємності платформи планшет не встигав обробляти звуки. Все це виливалося в затримки і скрипи при грі.

Довелося продовжити пошуки. Незабаром вийшов на програміста, який працює з cocos2D. Все добре, що не flash, подумав я. Уточнили моменти, передав исходники, почалася робота.

На реалізацію функціоналу та відлов багів пішло днів 15-16.

Запуск

Паралельно з розробкою програми займався отриманням статусу розробника і установкою віртуальної машини з OSX.

Пройшовши всі квести з сертифікатами, на початку липня відправив додаток з нарочито буржуйським назвою (каюсь, намагався сподобатися всім!), на розгляд цензорів Apple. Ціну однієї копії призначив у 66 рублів.

Довгі півтора тижні очікування черги на перевірку - «waiting for review», 15 хвилин власне перевірки - «in review», і ось Piano Classic HD PRO в App Store!

В App Store

Отже, я вже тут, але про мене ніхто не знає...

Оскільки ніяких маркетингових зусиль не робилося, єдиним місцем, де Piano Classic можна було знайти, став розділ платних у категорії «Музика» (туди потрапляють всі без винятку нові музичні програми). Але через три дні і там я опинився в кінці списку.

Результат за перший тиждень - 22 завантаження, не рахуючи роздачі промо-кодів на місцевому форумі. І при цьому жодного відгуку в App Store. Адже для появи у додатку рейтингу їх необхідно цілих десять!


[Dev Story] Piano Classic HD PRO. История о новой жизни старого пианино

Розуміючи, що в середньому менше одного відсотка користувачів витрачають час на написання відгуків, а знайти тисячу людей, готових розлучитися зі своїми двома доларами, вдасться ще ой як не скоро, вирішив зробити додаток на пару днів безкоштовним.

На наступний ранок з радістю виявив класичне піаніно на першому місці в топі безкоштовних у своїй категорії і на 40-му місці в загальному топі. Сумарна кількість установок по всіх магазинах за два дні роздачі сягнуло 10 тисяч.


[Dev Story] Piano Classic HD PRO. История о новой жизни старого пианино

Окрилений, я вже уявляв, як додаток прориває топи і вилітає за межі екрану, але несподівано (Apple живе за своїми годинах) ціна знову повернулася в норму, і Piano Classic знову звідусіль зникло.

На наступний день iTunes Connect констатував всього 6 платних завантажень. Однак у програми, нарешті з'явився рейтинг 5 зірок (в російському магазині App Store) - свої десять відгуків я все-таки отримав.

Оновлення

Безкоштовна роздача виявилася корисною і в іншому відношенні. Оскільки додаток тестувалося на пізніх версіях ОС, мені було невтямки, що на iOS 5.1 звук не працює - про це вперше повідомив меломан з Китаю, виставивши відгук в одну зірку.

Весь перший місяць перебування додатки в App Store я перебував в іншому місті і міг лише колекціонувати негативні відгуки. Виправити цю помилку вийшло тільки на початку серпня.

Заодно з оновленням дещо змінив дизайн і іконку - ці шторки нікому не подобалися.


[Dev Story] Piano Classic HD PRO. История о новой жизни старого пианино

За три дні додаток оновили трохи менше третини всіх користувачів (2 984 людини).

Цифри

Витрати:
iPad2 для тестування: 14 000 руб
Студійний мікрофон: 7 500 руб
Сертифікат розробника: 3 100 руб
Робота програміста: 10 000 руб
Загальна: 34 600 руб

Дохід
На сьогоднішній день (за місяць продажів) додаток купили 120 разів, що за вирахуванням відсотків Apple конвертується у 169 доларів.
ЦБ РФ попереджає - це поки 5 567 руб.

Топ-5 країн за покупок:
Росія: 62
Японія: 11
США: 10
Австралія: 9
Італія: 9

Топ 5 країн по завантаженнях під час роздачі:
Росія: 2 812
США: 1 735
Тайвань: 1 085
Гонконг: 370
Італія: 393

Найвищі місця в топах (Росія):
Платні музика: 23 місце
Безкоштовні музика: 1 місце
Загальний топ: 42 місце

iPad: 66 руб. [Завантажити з App Store]

P. S. Сподіваюся, моя developer's Story буде комусь корисна. З задоволенням відповім на всі питання і зауваження. Обов'язково напишу про статистику після публікації.

|