Menu

Blackberry Q10. Сучасний привіт з минулого


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Одного разу я купив Blackberry. Було це два з половиною роки тому, коли я ще не визнавав iPhone і всерйоз шукав щось нове, цікаве і бажано функціональне. Суворий дизайн і легендарна репутація підкупили і закрутили у вир BIS, розблокування, налаштування Wi-Fi, встановлення додатків через App World і постійної морокою з сервіс-буками. Така доля багатьох, хто вибирає «сірі» BB.

Той смартфон сьогодні лежить у коробці десь в іншій квартирі. Фізичні клавіші остаточно стали моветоном, і qwerty-клавіатурою на смартфоні сьогодні хіба що людей лякати. Та й сам апарат ну дуже вже гальмівний і не годиться навіть для активного веб-серфінгу. Чи То справа Blackberry Q10. Сучасна операційна система OS 10 плюс зухвалий і одночасно строгий дизайн - такі якості підходять критеріями вибору другий основний «трубки» власника iPhone або флагманів інших виробників. Розглянемо ближче.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Як відомо, на початку цього року компанія Research in Motion зробила сміливий крок і пішла ва-банк, змінивши назву на честь свого найвідомішого, ключового продукту - смартфонів Blackberry. А заодно оголосила про повне перезавантаження лінійки пристроїв, анонсувавши вихід Blackberry Z10 і Q10 - цілком сенсорного смартфона і більш традиційного «комунікатора» з QWERTY-розкладкою клавіатури. І той, і інший працюють на останній редакції ОС QNX - пропорційного відповіді BB на затмевающую популярність iOS і Android.

Оглядів Q10 в Мережі вже хоч греблю гати. Я постарався розглянути пристрій з особливої точки зору - як людина, якій потрібен другий апарат для дзвінків, пошти та соціальних сервісів, а також для неминучого відвідування сторінок в інтернеті. На роль дублюючої «трубки» багато вибирають якусь дешеву дзвонилку, але Blackberry - це річ іншого класу. Q10 не соромно взяти з собою в якості основного апарату, тому і сфера використання такого пристрою помітно ширше.



Дизайн


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Давно минув час, коли виробники сміливо експериментували з новими матеріалами корпусу і вже тим більше придумували нові форми. Балом безроздільно правлять чорні і білі прямокутники із закругленими кутами, а задні панелі в більшості випадків закриті «дешевим» пластиком. Blackberry Q10 не такий.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Задня панель нового смартфона BB не просто покрита, а майже цілком зроблена з вуглепластика або, в народі, «карбону». Це не ганебна наклейка з голографічним ефектом під колись популярний матеріал, а справжнє вуглецеве волокно. Помітно воно і з зворотного боку кришки.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Матеріал без перебільшення зухвалий і досить-таки чоловічий. На світлі він веде себе належно, сильно виділяючи один з рядів волокна і «затемнюючи» інший. На дотик в руці відчувається як звичайна пластикова панель з матовою поверхнею, що утрудняє ковзання. Сама панель практично невагомі. Так і смартфон теж не з важких.

Весь інший корпус Q10 зроблено з пластику.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Матові, закруглені грані перемежовуються портом синхронізації і блоком клавіш регулювання гучності і блокування, пофарбованими під метал. Розташування кнопки блокування по центру верхньої межі вже здається незвичним, тому що вимагає незручного руху для натискання тієї ж рукою, що тримає смартфон. Можна, звичайно, блокувати пристрій другою рукою.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Фарбування під метал присутній і на передній панелі - між лініями клавіш клавіатури. А екран на світлі має фіолетово-синій відтінок, що нагадує смартфони серії Galaxy.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Q10 залишає на подив закінчену враження: матеріали і кольори поєднуються дуже і дуже непогано. Такий смартфон дуже хочеться взяти в руки - в тому числі і тому, що він сильно виділяється з сомна інших своєю головною «фішкою». Фірмова портретна клавіатура повертається, щоб спробувати довести свою корисність у 2013 році.



Клавіатура


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Research in Motion - одна з перших компаній, які почали виробництво комунікаторів з портретної QWERTY-клавіатура. На цьому терені їй общепризанно немає рівних: клавіатуру Blackberry вважаються кращими в світі з ергономіки, зручності роботи і введення. Вже багато років поспіль в BB не змінюється ідея і суть клавіш, і Q10 перейняв по цій частині все хороше, що залишилося від спадкоємців колишньої величі канадців.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

QWERTY-клавіатура в Q10, що поставляються в Росію офіційно, спочатку має російські літери, розміщені странно: на одній кнопці одночасно знаходяться Ш і Щ, Ж та Д, Ь та Ъ, Х і Е Ю і Б... Такий формат дійсно вимагає тривалого звикання і частково згладжується як системою предиктивного введення, так і досвідом вводити літери Alt.

Blackberry не соромиться: на клавіатурі є не тільки Alt, але і два Shift, Enter і Backspace. Всі ці кнопки сильно полегшують роботу з текстом, особливо враховуючи нагроможденность цифр, букв і знаків на кожній кнопці. По своєму досвіду скажу: звикати до такого методу введення, навіть якщо ви відмінно знаєте звичайну комп'ютерну клавіатуру, доведеться як мінімум кілька тижнів.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Реалізація клавіатури Q10 дуже нагадує попередні моделі компанії. Клавіші мають дуже чіткий, приємних і тихий хід. Їх поверхня скошена до центру навмисно - щоб працювати двома руками було трохи зручніше. Відстані між клавішами цілком достатньо для пальців руки середнього розміру. Ймовірно, людям з «лопатами» доведеться звикати трохи довше.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

В Q10 встановлений сенсорний ємнісний екран, тому ні оптичного джойстика, ні тим більше трекбола в пристрої немає. Всі кнопки, меню і так далі вибираються руками, і це спочатку збиває з пантелику. Навіщо друкувати на своєрідною фізичної клавіатурі, якщо потім все одно треба буде тицьнути в екран? Найчастіше, втім, можна відбутися натисканням Enter, наприклад, щоб відправити набраний текст в чаті Skype.

Ветеранів Blackberry може засмутити відсутність фонетичної розкладки в налаштуваннях. Або я просто не знайшов її. Це означає, що покупцям англомовних Q10 - читайте, «сірих» моделей - доведеться купувати запчастину окремо або миритися з неможливістю нормально друкувати російською, не бачачи букв.



OS 10 на Blackberry Q10


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Blackberry дуже пишається OS 10 - операційною системою, яка зародилася на фактично почівшем планшетнику Playbook і більш-менш успішно перенесеної на смартфони компанії. На відміну від Blackberry OS 7 та інших, OS 10 дійсно відповідає багатьом вимогам сучасного користувача: вона симпатична, місцями дуже зручна і навантажена різними корисними «фішками». Але дивних моментів у ній предостатньо.

Робочий стіл пристрою є набором іконок встановлених програм. А на першому екрані розмістилася панель завдань а-ля Android або iOS 7. Всі запущені програми поміщаються туди і працюють по-справжньому навіть у згорнутому вигляді - обмінюються даними в Мережі, не розривають зв'язок і так далі. OS 10 підтримує повноцінну багатозадачність, але залишає за собою право призупиняти ті програми, які користувач уже давно не відкривав.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Одна з найбільш розрекламованих фішок OS 10 - Blackberry Hub, бічна панель, в якій зберігаються і сортуються оповіщення із всіх встановлених додатків і поштових скриньок. Щось на зразок Центру повідомлень. Ця панель викликається свайпом вбік, але чомусь не з кожного місця або меню. Тут видно оповіщення з Twitter, останні повідомлення з Skype і багато іншого. Непогана реалізація.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Раз вже ми заговорили про додатки... Вони викачуються і купуються в Blackberry App World, і основний набір для більшості вже є: Twitter, частково інтегрований у систему, Skype, IM+ Pro і тому подібний мультиплатформовий софт. В іншому підбірка і різноманітність додатків App World не дотягує навіть до Windows Phone. І наявності дивні проблеми з швидкодією: наприклад, Skype вантажився у нас секунд двадцять з гаком, що для смартфона середнього класу сьогодні дуже і дуже дивно.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

У системі є панель швидкого доступу до Wi-Fi, Bluetooth і будильнику, вызывающаяся зверху. Взагалі, в OS 10 дуже багато різних свайпов, рухів, жестів, які ледве-ледве не конфліктують між собою на невеликому екранчику Q10. Жест закриття додатків нагадав Windows 8 з одним застереженням - спрацьовував він не дуже добре.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Я не встояв і прогулявся по Мережі у вбудованому браузері. Зум і прокручування здійснюються без лагів, або затримок, і враження від серфінгу залишилося в цілому позитивним. Сторінки відкривались швидко і без проблем.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Засмутили хіба що тільки дивні шрифти - все-таки за Apple по цій частині нікому не наздогнати.



Залізо і висновки


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Blackberry славиться якістю передачі і прийому мови, тому по цій частині особливих сюрпризів не було - хіба що гучність розмовного динаміка могла бути вище. На торці розміщені два мікрофони, що допомагають пригнічувати зовнішні шуми. А ось музичний динамік довбає так, що перекричати його зможе тільки HTC One. Якість при цьому «традиційне» - тобто не дуже хороше. Таке ж визначення можна застосувати до фотографій з камери: кольори здаються блідими, а в поганому освітленні якість фото взагалі різко падає.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Любителі марки все одно його куплять, а іншим рекомендую заздалегідь придивлятися до нього як до додаткового пристрою. До Blackberry Q10 дуже і дуже проситься визначення «другого телефону». Якщо у вас вже є iPhone, ви знаєте, що до вечора чи до ранку від його заряду нічого не залишиться. Підвести може і сам оператор. Тому друга трубка з іншого сімкою завжди повинна бути неподалік. Q10 вміє все, що від нього вимагає середньостатистичний користувач. Але при цьому це не суперфлагман, і вже точно не основний пристрій для людини, що розбирається в технологіях.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого

Blackberry заслуговує поваги за одну клавіатуру, строчити листи та відповіді на якій - одне задоволення. Тільки до цього задоволення доведеться звикати. До того ж OS 10 і її принципи все-таки дуже далекі від того, що ми звикли бачити в iOS. Інші жести, інша структура меню. Подвійний метод управління - екран і кнопки - на перших порах сильно уповільнює роботу, розриваючи шаблони більшості сучасних смартфонів. Загалом, у Q10 є свій особливий, твердий характер. Тому і годиться він у якості другого пристрою - щоб час від часу розлучатися з ним на користь чогось більш податливого.


Blackberry Q10. Современный привет из прошлого
Придбати Blackberry Q10
в магазині БумМаркет
|