Menu

[App Store] Розумний будильник: фази сну і запис шумів. Побудка по-науковому


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Вид З: Повсякденні програми
Розробник/Видавець: Arawella Corporation/Viaden Mobile
Версія: 6.1
iPhone: 66 руб. [iTunes link]
iPad: 66 руб. [iTunes link]

Будильники, напевно, одна з найбільш популярних категорій програм в App Store. Знайти можна будь-які, починаючи з мовців і закінчуючи соціальними. Але сьогодні мова піде про вельми незвичайному додатку такого роду, що представляє собою справжній комбайн, який здатний непомітно відправити в «царство Морфея» і м'яко людини звідти забрати, тобто, розбудити. Так-так, Розумний будильник або Smart Alarm використовує відомий принцип побудки, коли людина знаходиться у фазі легкого сну, то є додаток здатне ці самі фази відстежувати. Ось тільки ставлення до такого роду рішень зазвичай у людей вельми скептичне, як було і у автора до останнього часу. Але герой огляду зміг якщо вже не здивувати, то, як мінімум, не розчарувати. Що ж, давайте почнемо експеримент довжиною в ніч і подивимося, що з цього вийде.

Варто зазначити, що на сторінках iPhones.ru «Розумний будильник» вже з'являвся, але це було майже два роки тому, та й розповідь велася від імені розробника, який явно не стане лаяти свій продукт. Крім того, з тих пір додаток встигло кілька разів серйозно оновитися і воно обзавелося окремою версією для iPad [iTunes link]. Хоча був неоднозначний момент в формі In-App і маси платних пропозицій загальною сумою понад $20 (режими будильника, статистика, графіки і мелодії), але програма успішно позбулася від цієї напасті. Тепер, заплативши 66 рублів, людина отримує повністю всі можливості Smart Alarm без будь-яких доплат у майбутньому.

Крім того, в 2011 році я якийсь час користувався старою версією «Розумного будильника» (надихнувшись ідеєю спати мало, але відчувати себе добре) і не особливо вражений програмою з кількох причин. По-перше, вона була дуже ненажерливим і без зовнішнього джерела живлення могла легко висадити телефон в нуль. По-друге, якось вже зовсім туго відстежувалися фази сну, і з півдюжини разів програма успішно це зробила лише пару. Причому я відчував її в різних умовах, все налаштовував по інструкції і т. п. загалом, В підсумку попрацював з нею якийсь час, як із звичайним будильником (дуже подобалася одна з мелодій для пробудження), а потім відмовився зовсім. Але через майже два роки досвід експлуатації «Розумного будильника» виявився набагато краще.


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Для початку трохи теорії. Сон людини циклічна і складається з фаз глибокого сну і легкого сну. Основні відновні процеси відбуваються в першому випадку, у другому організм тестує внутрішні системи і теж відпочиває. Важливо, що саме у фазі легкого сну людина найбільш близький до пробудження, він перевертається, рухаються очні яблука, може навіть щось пробурмотіти, і процес підйому в цей час найбільш легкий і приємний для організму.

До речі, чоловікам дуже просто зрозуміти, що вони прокинулися у фазі легкого сну, вибачте, сексуальному збудженню. Готовий до подвигів у ліжку - значить, все ок, прокинувся в правильний час. Як я згадував вище, організм перевіряє всі системи в цій фазі, включаючи статеву, що виражається в тому самому порушення.

Незважаючи на масу функцій, «Розумний будильник» дуже простий в експлуатації, так і коротка інструкція, що з'являється при першому запуску, швидко розставляє всі крапки над «i». Більш докладно про роботу програми можна дізнатися з розділу «Допомога» в меню «Налаштування».


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Отже, з допомогою звичних коліщаток виставляємо час спрацьовування будильника і стрілками на верхній панелі управління - його режим. Для експерименту я вибрав «Повний»коли моніторяться фази сну, записуються звуки (корисна функція, щоб дізнатися про можливі відволікаючих чинників або про те, що творилося вночі) і пробудження відбувається не в точно встановлений час, а в межах півгодини до нього в момент легкого сну. Крім цього можна жорстко призначити час побудки, але залишити активними всі засоби моніторингу, або, навпаки, прокинутися в оптимальний час і не займатися стеженням. Є можливість відстежити якість сну без активації будильника, або призначити потрібні опції самостійно. Все робиться в кілька кліків - це зручно.


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

З цікавих фішок хочу відзначити великий набір мелодій (більше 150) для засипання і пробудження, включаючи так звані бінауральні ритми (в теорії це звуки, що впливають певним чином на мозкові хвилі і дозволяють домогтися потрібного психологічного ефекту).


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Також сподобалося наявність прогноз погоди, який можна викликати одним кліком по відповідній іконці, коли будильник активований (місце розташування визначається автоматично).


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Ну, а тепер найцікавіше - безпосереднє тестування будильника. Заради цього я навіть пожертвував парою зайвих годин сну, щоб за базовим відчуттями зрозуміти, а спрацювала теорія побудки у фазі швидкого сну? У минулому, як-то не дуже помітно це було.

Перед запуском повного режиму з усіма системами моніторингу необхідно було протестувати пристрій і його реакцію на ворушіння сонного тіла. Тест потрібно проводити перед кожним запуском, щоб бути впевненим, що все спрацює як треба:


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Спимо ми з дружиною на досить жорсткому розкладному дивані (основа - поролон, як я розумію), відповідно, проблем зі спрацьовуванням пристрою руху коханої немає. Розмістив телефон, підключений до портативної батареї, трохи вище рівня плеча зліва від себе, поворухнувся, почув підтверджують звуки, що телефон визначає мої рухи і завів будильник.

Ніч пролетіла швидко, спрацював сигнал, вставати не дуже хотілося, так що пару разів я таки клікнув на кнопочку «Пізніше», щоб відкласти сигнал і кілька хвилин ще повалятися. Тим не менш, звернув увагу на той факт, що програма дійсно розбудила мене у фазі швидкого сну (відчував явне порушення, про який писав вище). Що ж, пора вставати:


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Поспав я досить мало, але підвівся легко, голова не боліла і не крутилася, а зараз, коли пишу ці рядки, відчуваю себе добре, сон не хилить. Для чистоти експерименту, кави не пив, хоч і прийняв звичний коктейль з перемелених в блендері і розмоклих в молоці 100 г вівсянки, родзинок, плюс 30 грам протеїну. Кажуть, що вівсянка вранці бадьорить не гірше кави. Щось в цьому є, але дива не чекайте - міцний чорний напій все одно спрацьовує краще.

Найголовніше, що «Розумний будильник» дійсно відстежив мої фази сну і вчасно розбудив (за 15 хвилин до встановленого часу, але я потім 10 хвилин подрімав) в легкій фазі. Природно, була зібрана і вся необхідна статистика:


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному


[App Store] Умный будильник: фазы сна и запись шумов. Побудка по-научному

Крім того, я був здивований досить економним витратою заряду акумулятора. Очікував, що половина зовнішньої батареї точно піде (так було зі старою версією), але з чотирьох світлодіодів індикатора не зникло ні один. Працювало додаток близько п'яти годин, але результат все одно дуже хороший. Як мінімум, в нуль телефон розряджений не буде, якщо вирішите використовувати «Розумний будильник» без підключеного зовнішнього джерела живлення. Хоча попередньо апарат бажано підзарядити.

Як додаток працює наживо, пропоную подивитися у відеоогляді нижче:

Якихось особливо серйозних мінусів я не помітив. Інтерфейс зручний, працювати з програмою легко, огріхів у функціональності немає. Єдиний нюанс - повільно завантажуються додаткові мелодії (можливо, пов'язано з тим, що тепер вони доступні без додаткової плати, і народ кинувся качати), і це не можна зробити в тлі. Переклав телефон в режим очікування в процесі закачування і все - доведеться завантажувати знову.

В іншому нарікань немає. Я перепробував масу всіляких будильників з App Store і розглянутий в огляді, на мій погляд, в даний момент найбільш функціональний.

Додам також, що не варто розраховувати на диво з побудкой в легкій фазі при невеликій тривалості самого сну. Так, це працює, але до певного моменту. Кожен день спати по 4-5 годин і добре себе почувати ви не зможете. Втома і недосип мають властивість накопичуватися. А ось якщо спати по 6-8 годин і вставати в легкій фазі, тоді буде щастя. Ну і про фізичної активності не забувайте про правильне харчування і про інших корисних речах, які роблять наше життя якісніше.

iPhone: 66 руб. [iTunes link]
iPad: 66 руб. [iTunes link]

Юзабіліті: 4, Функціональність: 5, Інтерфейс: 4+, Вердикт: 4+
|