Menu

iCloud Communications подала в суд на Apple


iCloud Communications подала в суд на Apple

Історія повторюється раз за разом. Інженери Apple створюють щось, називають це щось красивим ім'ям, що починається на «i», після чого з'ясовується, що імечко-то, виявляється, було вже зайняте. Далі доводиться розбиратися, з'ясовувати стосунки, а там і до суду недалеко.

Почалося все з торгової марки Macintosh. Рішення Стіва Джобса використовувати таку назву спричинило, принаймні, три крупні виплати з боку Apple. В 1983 році вони ліцензували це ім'я у компанії McIntosh Labs. Потім, в 1986-му, вони заплатили другий раз, знайшовши тим самим повні права на назву. Попутно, в 1985-м, сталася ще одна велика виплата - на користь Management and Computer Services Inc. (MACS). Скільки в кінцевому рахунку коштував Стіву цей “яблучний” бренд? Запитайте чого легше.

Потім була історія з iPod. Правами на це назва володів хтось Джозеф Н. Грассо. І не просто володів, а використав для вуличних інтернет-кіосків починаючи з 2000 року. Правда, бізнес не пішов, в 2001 році кіоски iPod канули в лету, а в 2005-му Джозеф переписав свої права на компанію Apple (теж, швидше за все, отримавши за це кругленьку суму).


iCloud Communications подала в суд на Apple
Їдемо далі. Mighty Mouse. Ні, не маніпулятор, а миша-супергерой, створена анімаційною студією Terrytoons. Вже з нею-то, здавалося б, Apple перестрахувалася - заздалегідь ліцензувала ім'я в CBS, щоб уникнути непорозумінь. Проблема прийшла звідки не чекали. У 2008 році компанія Man & Machine успішно опротестувала права CBS на Mighty Mouse. Apple потім представила Magic Mouse, а існуючу миша перейменувала в Apple Mouse.

Епопею з назвою iPhone, власником якого був IT-гігант Cisco, ми висвітлювали на нашому сайті, повторюватися не будемо. Скажемо лише, що в 2007 році все закінчилося благополучно, без грошових виплат.

А ось у випадку з iPad без хрустких банкнот було не обійтися. На цей раз гроші отримала японська Fujitsu. Ipad'ом (з великої літери) у них був надолонник 2002 року випуску. За чутками, Apple заплатила тоді близько $4 млн. Чимала сума навіть за мірками корпорацій.

І ось тепер настала черга назвою iCloud бути опротестовані. До суду подала компанія iCloud Communications, що займається VoIP-телефонією. Причини, думаю, пояснювати не потрібно. Будь-кому не сподобається, якщо ім'я його компанії буде використано кимось іншим. iCloud вимагає, зокрема, “знищити всі етикетки, наклейки, плакати, знаки, бланки, буклети, картки, рахунки та будь-які інші письмові матеріали” із згадкою своєї назви.

Швидше за все, цього разу все закінчиться виплатами. Ще кілька мільйонів з Купертіно - і питання вирішене. [tnw]

|