Menu

Джей Бланік і Apple розповіли співробітникам компанії про розробку Apple Watch


Джей Бланик и Apple рассказали сотрудникам компании о разработке Apple Watch

На недавній презентації Spring Forward Apple представила публіці масу всього цікавого, включаючи новий MacBook, оновлені моделі MacBook Pro і MacBook Air, а також детально розповіла про характеристиках і вартості довгоочікуваних Apple Watch. Слідом за самим заходом на внутрішньому сайті компанії з'явилося лист, звернений до співробітників Apple і цитирующее Джея Бланика, що прийшов в Купертіно з Nike. Це дуже важливий людина, що створила Nike FuelBand і брав активну участь у розробці смарт-годин Apple.

У своїй записці співробітникам керівництво компанії пролило світло на процес створення Apple Watch, першого носимого гаджета від виробника iPhone. Як говорить Бланік, цей проект торкнувся практично кожну команду в Apple.


Джей Бланик и Apple рассказали сотрудникам компании о разработке Apple Watch

Окрім своїх традиційних функцій (демонстрація повідомлень, показ поточного часу тощо) смарт-годинник і призначені для контролю над фізичною активністю і станом здоров'я користувача. Тому дослідження у сфері здоров'я, проведені компанією за час розробки Apple Watch, зажадали величезних зусиль і багато часу. Джей Бланік також згадав, що всі компоненти для свого носимого гаджета Apple планує виробляти самостійно, не покладаючись в цій кропіткій справі на сторонніх постачальників.


Джей Бланик и Apple рассказали сотрудникам компании о разработке Apple Watch

А ось і текст самого листа з коментарями Джея.

Коли Тім представив Apple Watch, він сказав, що «гаджет буде нашим персональним пристроєм з усіх існуючих». До створення цього чудового продукту залучили практично кожну команду в Apple. Щоб ви уявляли, скільки сил витрачено на розробку Apple Watch, давайте розглянемо лише одну з його функцій - роботу з даними про здоров'я і заняттях спортом.

«Робота в сфері здоров'я і фізичної активності - відносно новий вид діяльності для Apple», - говорить Джей Бланік. Цей експерт з фітнесу і письменник прийшов в Apple півтора року тому, щоб допомогти якісно реалізувати функції контролю над фізичною активністю в Apple Watch.

«Нам необхідно було вивчити умови, в яких буде носитися гаджет, і навчитися вимірювати рівень активності користувача за день і результати його тренувань. При масштабах, з якими продаються наші продукти, ми не могли використовувати якісь готові стандартні алгоритми. Нам необхідно було з нуля сформувати власну базу знань. Багато в чому наші дослідження в області здоров'я та фізкультури можна назвати історичними. Ми проаналізували стан більшого числа людей в більшій кількості умов, ніж коли-небудь робив будь-який з університетів у своїх дослідженнях», - повідомляє Джей.

Apple Watch вийдуть з встановленими на них фірмовими додатками Activity і Workout, вони повинні допомагати користувачам жити якісно і залишатися активними. Утиліта Workout перетворить гаджет в спортивні годинник на час тренувань, для аналізу активності під час фізичних вправ - бігу, ходьби, катання на велосипеді і роботи на кардіо-тренажери в спортзалі.

«Само собою, створити додаток Workout виявилося непросто, адже воно повинно було функціонувати як круті спортивні годинник, які при цьому прості у використанні і наочно відображають всі дані», - розповів Бланік.

За його словами, ще складніше було працювати з програмою Activity. «З самого початку в наших планах було створення чогось культового. Ми не могли зробити чергову версію крокоміра. Ми продовжували запитувати себе, що ми можемо зробити, щоб вивести вимірювання щоденної активності на той рівень, до якого далеко всім іншим існуючим трекерам активності».

Відповідь полягав у простій філософії: «Менше сиди, більше рухайся, роби вправи. Це і стало головним принципом, яким ми керувалися при створенні програми Activity».

Найважчим завданням виявилася необхідність навчитися візуалізувати всі три показника (вправи, рухова активність і час без руху), не роблячи при цьому їх демонстрацію занадто складною для сприйняття. Команди дизайнерів і розробників користувальницького інтерфейсу з цією метою пропрацювали сотні різних концепцій для інтеграції цих трьох характеристик щоденної активності людини.

«Коли ми вперше побачили дизайн інтерфейсу Activity Rings, ми зрозуміли, це те, що потрібно. Простий, елегантний, унікальний, зрозумілий і забавний, - ділиться емоціями Бланік. - Загалом, здоров'я і фізична активність часто об'єднуються воєдино (в інших продуктах - прим. редактора) і відображають якийсь один показник. Ви скинули 5 кг, мета досягнута. Адже більшість людей, хоч і рухаються досить багато, не дотягують до потрібного рівня активності в піших прогулянках. Інші, хоч і виконують якісь вправи, все одно багато сидять без дії. Треті, хоч і не сидять багато, але і недостатньо рухаються. Так що інтерфейс Activity Rings допомагає побачити всі ці показники в комплексі. Будь користувач спортсменом або просто людиною, намагаються бути більш рухливим, функціональність Activity Rings допоможе йому переосмислити сприйняття його рівня активності та надихнути його на подальші дії». [9To5Mac]

Поки складно судити, наскільки гарні будуть Apple Watch як трекера активності, але заяви Бланика, з одного боку - надихають, з іншого - насторожують. Він розповів про неймовірну базі даних про фізичної активності користувачів, яка, ймовірно, сформована за рахунок даних, зібраних співпроцесорами M7 і M8 в двох останніх поколіннях iPhone. Згадав, мовляв, крутіше ні в кого немає. А у мене особисто виникає питання - чи мав він на увазі лише виробників смарт-годин, у яких взагалі немає ніякої бази даних по активності користувачів, або ж творці трекерів активності враховувалися теж? Якщо останнє, то як же тоді Jawbone, що займається збором такої інформації з 2011 року і активно розвиває свою базу даних протягом трьох років? Невже Apple ось так взяла і обскакала ветерана індустрії? Що ж, чекати залишилося недовго, через пару місяців все дізнаємося.


  Ще цікаве:
  • Анджела Арендс обмовилася про весняному запуску Apple Watch
    Досі вся інформація, що стосується виходу Apple Watch, обмежувалася...
  • Apple Watch отримають «безшумний будильник»
    Минулого тижня головний дизайнер Apple Джонатан Айв, поспілкувавшись з...
  • Французький Vogue рекламує Apple Watch
    Чим ближче старт продажів Apple Watch, тим частіше Apple демонструє...
|