Menu

Для чого ж все-таки потрібні Apple Watch?


Для чего же все-таки нужны Apple Watch?

Коли в Apple тільки почали розробку смарт-годин, керівники компанії заговорили про сучаснішому гаджеті для контролю над станом здоров'я. Він повинен був заміряти тиск, серцевий ритм, рівень стресу і робити ще багато чого корисного. Це підтверджували і ті, хто, так чи інакше, мав стосунок до цього проекту.

Але пристрій, яке побачить світ у квітні, на жаль, не буде виконувати ці функції. Адже вийшло так, що на практиці втілити всі заявлені особливості не так просто: деякі не надавали надійних даних, інші виявилося не так просто реалізувати, а треті вимагали постійного регулюючого нагляду за їх роботою.

У цьому контексті правління Apple намагається виправдати швидкий реліз Apple Watch без підтримки обіцяних особливостей, і керівникам потрібно обґрунтувати, чому ж користувачам все ж варто купувати новинку. Зараз вони які тільки аргументи не використовують. І те, що смарт-годинник від Apple - це модний аксесуар, і те, що з допомогою годин можна швидше контролювати і переглядати повідомлення та інформацію на ходу, не дістаючи з кишені смартфон. Ще Apple Watch таки підтримують Apple Pay, за допомогою гаджета-носимого можна віддалено керувати iPhone, а у пари є можливість обмінюватися емоціями і особливими графічними посланнями. Нарешті, смарт-годинник годяться для контролю над повсякденним життям користувача.

Цю ситуацію Apple відмовилася коментувати. В рамках конференції з інвесторами Тім Кук сказав лише одне:

Найбільший сюрприз для користувачів буде полягати в тому, скільки всяких завдань будуть виконувати Apple Watch.

Хоча свої наймасштабніші прибутку Apple отримує від продажу iPhone, Apple Watch виробник робить великі ставки. Вони можуть стати значним чинником зростання для компанії, зменшивши її залежність від попиту на смартфони. Для самого Тіма Кука реліз смарт-годин - це можливість довести, що Apple ще може випускати революційні продукти, за якими компанію дізнавалися за часів його попередника - Стіва Джобса.

Але на даному етапі смарт-годинник зіткнулися з серйозними труднощами. Гаджету необхідно перебувати в безпосередній близькості з iPhone, щоб підключатися до Мережі або збирати інформацію про місцезнаходження користувача за допомогою GPS. Це перетворює смарт-годинник у аксесуар для смартфона, який і сам прекрасно справляється з виконанням згаданих завдань.


Для чего же все-таки нужны Apple Watch?

Крім того, виробник поділяє в своїх моделях Apple Watch поняття ювелірного виробу і продукту з розряду споживчої електроніки. Це змушує покупців по-різному ставитися до різних варіантів смарт-годин і висувати до них різні вимоги і очікування як щодо якості, так і в плані морального старіння і досвіду використання.

Ми ж в курсі, що компанія з Купертино запускає лінійку Apple Watch в різної цінової категорії, починаючи з $350. Моделі класу люкс з корпусом з 18-каратного золота, як очікується, стануть одним з найдорожчих продуктів, які коли-небудь випускала Apple. Їх вартість, швидше за все, перевищить ціну самого дорогого Mac Pro, який можна придбати за $4 тис.

Адже просувати на ринок свої смарт-Apple буде не так легко, як інші продукти. Так, плеєр iPod позиціонувався як гаджет, який поміщав всю музичну колекцію користувача в його кишеню. А iPhone - як мобільний телефон і пристрій для веб-серфінгу, та ще й з революційним сенсорним інтерфейсом. У свою чергу iPad став інструментом, за допомогою якого ритися в Інтернеті, переглядати фотографії та відеоролики стало ще простіше, плюс з часом він обзавівся безліччю нових функцій.

У разі ж Apple Watch аналітики припускають, що успіх цим смарт-годинах гарантує бренд і користувацька любов і лояльність. Саме за рахунок цього носиться гаджет від Apple може стати найуспішнішим на даному ринку. І виробник готується до потужного старту продажів. Азіатські фабрики-виробники отримали від компанії замовлення на 5-6 млн одиниць Apple Watch, які планується реалізувати в першому кварталі після початку продажів. Передбачається, що половину проданих за перший квартал смарт-годин складе бюджетна версія Apple Watch Sports. Ще третина доведеться на модель в середній ціновій категорії - в сталевому корпусі і з сапфіровим склом на дисплеї.

Загальні обсяги продажів повинні бути приблизно таким же, як і у випадку з запуском останнього революційного продукту від Apple - планшета iPad. Протягом перших 6 місяців після виходу планшетів в продаж у квітні 2010 року компанія реалізувала 7,5 млн пристроїв.

Якщо дані прогнози виявляться вірними, подібні масштаби виробництва з лишком перевершать за обсягами виробництво конкуруючих носяться гаджетів від Samsung і LG, Sony, Motorola, а також простих фітнес-трекерів. Статистичні дані від Canalys підтверджують цей прогноз. Зокрема, за друге півріччя 2014 року різні виробники поставили на ринок лише 720 тис. одиниць переносних гаджетів на базі Android Wear.

Аналітики з ABI Research вважають, що за 2015 рік Apple продасть 11,8 млн своїх смарт-годин. Це буде приблизно половина реалізованих на даному ринку носяться гаджетів, включаючи прості фітнес-трекери і смарт-годинник на базі альтернативних платформ.

Перед Apple двері на цьому ринку відкриті. Інші виробники не створили в цій сфері нічого видатного.
Нік Спенсер, співробітник ABI Research

Здатність Apple залучати користувачів до своїх новинок допоможе розробникам у створенні цікавих додатків, адаптацій тих, що свого часу зробили iPhone і iPad більш привабливими для споживачів. А це набагато простіше, ніж придумувати цікаве додаток і створювати його з нуля.

Саме уявлення про те, що для залучення уваги і успішного продажу того чи іншого продукту Apple потрібно якийсь цікавий додаток, в корені невірно. Адже різних людей цікавлять різні речі.
Джей-Пі Гаундер, аналітик Forrester Research

Однією з гарантовано привабливих для користувачів особливостей в Apple Watch буде функція безконтактних платежів Apple Pay. Завдяки їй власник iPhone зможе оплачувати свої покупки, просто піднести смартфон до терміналу. На даний момент Apple Pay підтримується тільки в iPhone 6 і 6 Plus. А ось за допомогою Apple Watch даний сервіс зможуть використовувати і iPhone попередніх поколінь. До того ж власники смарт-годин зможуть проводити оплату за невеликі покупки навіть без застосування iPhone, наприклад, під час ранкової пробіжки, коли потрібно купити пляшку води.


Для чего же все-таки нужны Apple Watch?

Деякі з функцій Apple Watch покладаються на дотики і відчуття, як би кумедно це не звучало. Наприклад, інтегрований моторчик буде вібрувати при передачі інформації користувачу. До того ж дотику по дисплею будуть активувати різні опції в залежності від сили натискання. На думку розробників пристрою, це забезпечить більш близьку, майже інтимний зв'язок з власником.

Компанія почала роботу над смарт-годинами приблизно 4 роки тому. Головною функцією їх повинен був стати контроль над здоров'ям і фізичною активністю. Для Apple не в новинку експериментувати з різними технологіями або перемикатися в процесі розробки з одного продукту на інший, залежно від пріоритетів. У якийсь момент всередині компанії даний проект почали називати «чорною дірою», яка тільки поглинала ресурси.

Тоді розробка припинилася, оскільки існували на той момент технології зчитування фізичних показників не відповідали вимогам Apple. Розробники експериментували з різними сенсорами, які вимірювали коефіцієнт провідності шкіри. (За подібним принципом працюють поліграфи, заміряючи рівень стресу, пережитого людиною.) Ця технологія також відкривала перспективу моніторингу серцевого ритму за принципом електрокардіограми.

Проблема в даному випадку полягає в тому, що гаджет не здатний однаково точно оцінити фізичний стан різних людей. Факторами для появи помилок можуть стати занадто суха шкіра або підвищена «волосатість» користувача. Показники також змінюються в залежності від того, наскільки туго застебнутий браслет смарт-годин. У підсумку Apple просто вирішила використовувати функцію контролю над пульсом і поки обмежитися цим. Ще Apple Watch зможуть демонструвати рівень цукру в крові, хоча сам моніторинг проводиться стороннім пристроєм.


Для чего же все-таки нужны Apple Watch?

Співробітники Apple також вивчали можливість вимірювання за допомогою Apple Watch тиску і навіть кількості кисню в крові користувача. Однак результати виявилися суперечливими. До того ж, якби виробник брав на себе відповідальність за видачу рад з приводу тих чи інших фізичних станів, йому знадобилося б дозвіл від Адміністрації з харчових продуктів і лікарських речовин або від інших інстанцій. Так що дані особливості Apple вирішила поки що не інтегрувати в новинку в її першому поколінні, хоча цілком можливо, що вони стануть доступними нам у майбутньому.

На даний момент це просто смарт-години, які дозволяють комфортніше працювати з великим смартфоном і рідше діставати його з кишені або сумки. В теорії - самий зручний і функціональний гаджет на ринку в своєму класі, але чи так це насправді - дізнаємося через пару-трійку місяців. [WSJ]


  Ще цікаве:
  • LG має намір скласти конкуренцію Apple Watch з допомогою люксових Watch Urbane
    Незважаючи на смуток в продажі смарт-годин на базі Android Wear,...
  • До старту продажів буде вироблено 5-6 млн Apple Watch
    Apple продала близько 10 млн iPhone 6 в перший уїк-енд,...
  • В основу Apple Watch ляже начинка виробництва Samsung
    Два найбільш серйозних конкурента на мобільному ринку продовжують активно співпрацювати,...
|