Menu

Тім Кук і нова ера делікатною Apple


Тим Кук и новая эра деликатной Apple

Після декількох років ледве помітних змін в Apple, нарешті почав проявлятися більш делікатний спосіб компанії, що відповідає баченню Тіма Кука. Щоб наочно переконатися в цьому, журналіст The Wall Street Journal Дайсуке Вакабаясі провів велику роботу, спілкуючись із співробітниками Apple і розкопуючи цікаві факти з її життя в роки правління нового CEO. Тепер він готовий поділитися отриманими даними і зробленими з них висновками з широкою публікою і, ви знаєте, все це змушує задуматися. Але, в бік лірику, давайте зануримося в новітню історію однієї з найбільш неординарних технологічних компаній планети.


Інтерв'ю Дайсуке Вакабаясі з Сарою Мюррей для News Hub - про зміни в Apple

Кілька років минуло з тих пір, як Тім Кук зайняв пост генерального директора Apple. Спочатку компанія залишалася такою ж, як при Стіва Джобса. А потім, буквально за якісь кілька тижнів прямо на очах почала виявлятися нова концепція Apple, якою її бачить сам Кук. Керівництво компанії погодилося викупити назад її акції на суму в $100 млрд - це більше, ніж коли-небудь викуповувала будь-яка з американських фірм за всю корпоративну історію США. Також містер Кук почав протистояння з Google компанією, з якою ще сам Джобс планував влаштувати так звану «священну війну».

Буквально нещодавно Apple з подачі Тіма Кука придбала за $3 млрд виробника (або правильніше сказати продавця) навушників - Beats Electronics, причому бренд Beats з його зухвалим іміджем планується зберегти. Трохи раніше Кук найняв Анджелу Арендс, колишню главу британського бренду Burberry. В Apple вона повинна курирувати роздрібні продажі. Очевидно, що глава Apple серйозно підходить до найму співробітників і бере на роботу тільки кращих.

Містер Кук, який приєднався до команди Apple в 1998 році, також став ініціатором перетворення мобільної платформи iOS в більш відкритий проект. З його подачі розробники отримали можливість вільно працювати з цією платформою і забезпечувати щільне взаємодія сторонніх додатків один з одним на iPhone і iPad.

Про подібні зміни ми мріяли кілька років. Це дійсно виглядає як зміна концепції.
Генеральний директор Evernote Corp Філ Лібін

Перетворення в Apple під впливом Тіма Кука, який раніше був організаційним експертом і працював за лаштунками компанії, зараз відбуваються повним ходом - після кількох років скромних покрокових змін. Він намагається зробити компанію більш відкритою до співпраці перед обличчям нових труднощів. Зокрема, у протистоянні з Google і створеної інтернет-гігантом операційною системою Android. У той же час Кук виявився проти вузького фокуса Apple на власній закритою екосистемі. Адже такий підхід застосовувався, коли компанія з Купертино була набагато менш масштабною організацією.

Зараз Apple вже ніяк не назвати аутсайдером, якого почав реанімувати Стів Джобс, рятуючи від банкрутства. Згідно з оцінкою ринку цінних паперів, Apple є найдорожчою компанією і найприбутковішою в технологічної індустрії. Її чистий прибуток за фінансовий 2013 рік, що завершився у вересні, виявилася втричі вище прибутків Google за цей же рік і на $9 млрд більше, ніж заробив у 2013-му корейський конкурент Apple, Samsung Electronics.

Стів був генеральним директором часів війни, а Тім Кук - директор для мирного часу.
Один з колишніх співробітників Apple

Зміни всередині компанії з Купертіно більш показовими і масштабні, ніж цифри. Більше десяти років Apple розвивалася під управлінням живого унікального таланту Джобса. Тім Кук настільки ж стриманий і доступний для діалогу, наскільки Стів Джобс був мінливим і страхітливим. Кук швидше менеджер, ніж візіонер і мрійник, так що витівок начебто ігнорування акціонерів або приниження підлеглих йому не пробачать. Іншими словами, він керує Apple так, як керують іншими компаніями подібні управлінці.

Єдине, що хвилювало Стіва - це створення прекрасних продуктів. Компанія та її співробітники повинні були лише виконувати дану мету. Тім же більше цікавиться справами всередині компанії.
Колишній співробітник Apple

Це стосується і ради директорів Apple. Як кажуть близькі до керівництва компанії люди, містер Кук активно підшуковує нових управлінців, якими хоче поповнити рада з восьми чоловік, відомий своєю лояльністю по відношенню до Стіву Джобсу. Шість із семи сторонніх директорів віком старше 63 років, четверо пробули в раді більше десяти років, а двоє є його членами з кінця 1990-х. Це колишній генеральний директор Intuit Білл Кемпбелл і глава J. Crew Group Inc. Міллард «Мікі» Дрекслер.

Не менше Тіма Кука хвилює і вплив Apple на суспільство. З його легкої руки компанія стала більш екологічно дружньої, її центри обробки даних працюють з використанням відновлювальної енергії. З великою увагою зараз в Apple відносяться і до роботи постачальників комплектуючих. Ще виробник iPhone сприяє участі своїх працівників у благодійності, цю програму запустив Тім Кук, а ось Стів Джобс був проти неї в свій час. Нарешті, сам Кук підтримує сексуальні меншини в боротьбі за їх права.

При всій своїй позитивності Тім Кук повинен пам'ятати, що його головним обов'язком є виробництво крутих продуктів, адже це візитна картка компанії. В цілому, Apple часів Тіма Кука - це більш делікатне, добре по відношенню до співробітників місце роботи, що підтверджують більше десятка опитаних для цієї статті працівників. Багато переживають, що шалений ритм роботи і фокус на продукції, властиві Apple часів Джобса, підуть на спад при управлінні компанією Куком. До речі, в Apple не дозволили зв'язатися з генеральним директором, щоб отримати інтерв'ю для цієї публікації.

Після чотирьох років після виходу iPad - останньої розробки з трилогії успішних продуктів від Стіва Джобса - товарний асортимент Apple дещо змінився. У той же час, конкуренція стала більш напруженою. Зростання продажів смартфонів сповільнилося, а iPhone потроху втрачає частку ринку на користь пристроїв на базі альтернативної платформи від Google. У сфері планшетів iPad залишається найбільш популярним брендом, але і на цьому ринку продажу почали скорочуватися.


Тим Кук и новая эра деликатной Apple

Як заявив містер Кук, пізніше в цьому році Apple запустить свіжий продукт в новій категорії. Ті, хто знайомий з планами компанії, заявляють, що це будуть смарт-годинник з багатим набором датчиків для контролю над станом здоров'я і фізичною формою користувача. Очікується, що Apple анонсує новий гаджет, а також і iPhone з збільшеним дисплеєм восени цього року.

Один з викликів для Тіма Кука полягає в явищі, яке на Уолл Стріт називають законом великих чисел. Навіть успішний новий продукт чи стане «двигуном прогресу» для Apple. (Для довідки, в минулому фінансовому році, що завершився у вересні 2013-го, компанія отримала прибуток у розмірі $171 млрд), Тоді як провал новинки буде означати, що свій розквіт виробник iPhone вже пережив часи Стіва Джобса.

На повсякденній основі, коли справа стосується розробок нової продукції, Тім Кук не дуже вникає в процес, так стверджують люди, знайомі з роботою компанії зсередини. Отримуючи список ідей, містер Джобс свого часу швидко виключав більшу частину з них, не забувши ще й вилаяти горе-креативників. У свою чергу, Кук більш схильний до підтримки співробітників. Він просто говорить щось на кшталт «давайте спробуємо просунути це» або «давайте подивимося, що можна зробити з цим» в своїй повільною манері південця, що нагадує про його юності в Алабамі.

Відмови і лайки Стіва поранили почуття, але це забезпечувало фокус компанії на кількох справді яскравих продуктах. У правління в Apple Тіма Кука, за словами поточних та колишніх співробітників, компанія іноді розпорошується, працюючи над безліччю різних ідей і відходячи від підходу «лазерного фокуса», який Джобс використовував при створенні iMac, iPhone і iPad.

Це був обов'язок Стіва - говорити «ні». Тім не може так чинити.
Один з колишніх співробітників Apple

Людина, близька до «кухні» Apple, сказав, що для розрослася компанії розширення товарного асортименту повинно бути природним вибором:

Я вважаю, що Стів став би схвалювати більше проектів, якщо б він досі керував компанією. [Він] дуже покладався на свою інтуїцію і практично відразу знав, що йому подобається, а що - ні. Однак його поспішні рішення часом приводили до помилок у судженнях. Містер Кук більш вдумливий, і витратить зайвий час на мінімізацію можливих помилок.

Тім Кук також більшою мірою готовий делегувати ті чи інші обов'язки заступникам. Він надав більше повноважень у розробці продукції Джонатану Айву, чолі підрозділу дизайну в Apple. Сам Айв, який курирував напрямок промислового дизайну при Стіва, зараз відповідає і за зовнішній вигляд і роботу програмної складової. Серед інших керівників, які отримали більше влади - Крейг Федериги, що очолив відділ розробки програмного забезпечення, Філ Шиллер, глава маркетингового підрозділу, і Едді Кью, віце-президент з мережевих програм і сервісів. В принципі, вся команда управлінців Apple зазнала рокіровки. До того ж п'ять з дев'яти директорів були найняті вже самим Куком.


Тим Кук и новая эра деликатной Apple

У той час як Стів Джобс нацьковував керівників один на одного, містер Кук воліє вирішувати проблеми за допомогою консенсусу. Цей підхід іноді уповільнює прийняття рішень, але з його допомогою вдається уникнути хаосу, який був характерний для Apple часів Стіва. Старші управлінці зараз краще співпрацюють і знаходять спільну мову.

Стів Джобс завжди був на виду і перебував у фокусі загальної уваги. Тім Кук ж дозволяє виділитися і іншим. Наприклад, на конференції розробників на сцені заправляв саме містер Федериги. Кук також не соромиться приймати до лав Apple професіоналів ззовні, взяти хоча б міс Арендтс або співзасновників Beats Джиммі Айовина і Dr. Dre.


Тим Кук и новая эра деликатной Apple

До речі, придбання The Beats також виявилося незвичною практикою для Apple. До цього компанія з Купертіно не відрізнялася дорогими придбаннями. Найбільшою з попередніх угод можна назвати купівлю NeXT Software Inc. за $400 млн в 1997 році. Саме з цим придбанням Джобс повернувся в Apple. З Тімом Куком на чолі виробник iPhone уклав кілька невеликих угод. Якщо бути точним, 24 за останні 18 місяців.

Ми не збираємося просто брати і купувати що-то лише через бажання проводити великі угоди. Одні придбання - це угоди з фірмами, що випускають класні продукти, інші - більш стратегічні кроки. Але все, що ми робимо - в інтересах компанії, і ми завжди вивчаємо суть пропозиції, а не розмір покупки.
Тім Кук, ГЕНЕРАЛЬНИЙ директор Apple

Джобс вважав за краще створювати сервіси і продукти всередині компанії. Кук заявив про плани розвивати заснований на підписках користувачів сервіс потокової музики Beats Music. В Apple також планують зберегти підрозділ Beats Electronics, яка займається акустичними пристроями. Причому воно буде функціонувати як окремий бренд. Цей крок змушує замислитися, а вчинив би Стів Джобс так само?

Містер Кук говорить, що не задається питанням «А що б зробив Джобс?». За його словами, сам Стів перед смертю наказав йому не запитувати себе про це.

Я дотримуюся цього наказу. Я думаю, він сказав так, оскільки хотів полегшити мою важку ношу. Саме тому я завжди намагаюся блокувати це питання.
Тім Кук в інтерв'ю, пов'язаному з купівлею Beats

Джерело: [WSJ]

Якщо не придивлятися, то здається, що після відходу Стіва Джобса Apple рухається за інерцією, яку намагається підтримувати новий CEO. Але варто копнути глибше, і стає чітко видно, що Тім Кук далеко не так простий. Він змінює Apple акуратно, якщо не сказати - делікатно, але при цьому - глобально. iOS сьогодні являє собою зовсім іншу операційну систему, ніж у часи Стіва. Глобальні зміни стали відбуватися і в OS X. Роками практично незмінний iPhone постане у зовсім новому вигляді, і Apple, цілком можливо, запустить в цьому році свій новий «Великий продукт».

Змінилася атмосфера всередині компанії, стала м'якше, хоча від високих вимог до якості роботи співробітників керівництво не відмовлялося. Так - виживають найсильніші, так - треба «лазерний фокус» для створення геніальних продуктів, так адже все це в кращому вигляді збереглося й донині. Адже Джобс зібрав команду геніїв і фанатів своєї справи, яка ефективно працює і сьогодні. Компанію рухає не одна людина - це результат праці колективу, згуртованого однією ідеєю.

Можливо, сьогоднішній Apple іноді не вистачає залізобетонного «НІ» Стіва Джобса, а з іншого боку - хто знає, скільки геніальних ідей візіонер поховав своєю категоричністю, не давши їм розвинутися в щось більше. Тім Кук ж намагається знайти баланс між здоровою категоричністю і увагою до цікавих ідей. В поточний момент йому це вдається і Apple не тільки продовжує лідирувати за доходами на мобільному ринку, але також час від часу штовхати індустрію, підкидаючи цікаві ідеї конкурентам (плоский інтерфейс), а також брати краще від неї (великий iPhone, маленький iPad, iWatch...).

А що ви, шановні читачі, думаєте з приводу майже трьох років роботи Тіма Кука в якості глави Apple?


Тим Кук и новая эра деликатной Apple

|